Vi ved alle at fysisk aktivitet og bevægelse er vigtig for velvære og sundhed, ligesom fysisk aktivitet er meget vigtigt, hvis man er i gang med et vægttab.
Jeg har talt med Personlig Træner Suren Nagarajah, ejer af S-Performance, om hvilken betydning bevægelse og fysisk aktivitet har.
Suren er uddannet fitnessinstruktør ved ‘Fitness Institute’ og har en DIF diplom træner uddannelse fra Aalborg Sportshøjskole. Suren er i gang med fysioterapeutuddannelsen.
Suren tilbyder personlig træning på SPH-Gym på Annebergvej 55 i Aalborg.
Jeg spurgte Suren om følgende:
Hvilken betydning har fysisk aktivitet for vores hverdag og for vores sundhed?
Der er en masse fordele ved fysisk aktivitet, men hvis jeg lige skulle komme kort ind på tre ting jeg synes der er relevante for en nybegynder at vide så er det at fysisk aktivitet spiller en stor rolle i mindskningen af risiko for livsstilsygedomme som diabetes, overvægt, atrofi (muskelsvind) og meget mere. En, af de mange ting der sker ved fysisk aktivitet er øget muskelmasse, som kommer til at spille en stor rolle. Jo tidligere du går i gang med at træne jo bedre, når vi rammer 50-års alderen så vil vores muskelmasse, hvis vi ikke er fysisk aktive, falde med 1% om året og når vi rammer omkring de 60 år så falder den med 1-2% om året. Jo større muskelmasse vi har inden, jo bedre forudsætninger har vi for at kunne bevare vores kropsfunktioner. Når du fortsætter med at styrketræne, vil du kunne bremse det 1% fald, så du har endnu bedre forudsætning, for at kunne tage vare på dig selv. Muskelmassen kommer også til at mindske risikoen for brud på knogler. Vi har nogle små blodkar ind i kroppen, som har til opgave at forsyne vores muskler med ilt fra blodet. Ved fysisk aktivitet bliver de bedre til at overføre ilt og så hjertet kan pumpe færre gang i minuttet, så vores puls bliver lavere.
Det sidste – ikke mindst – så er der den store fordel, at jo bedre form vi er i, jo mere overskud har vi og kan forvente at få, det vil i sidste ende påvirke rigtig mange parametre som dækker over det biopsykosociale.
Hvad kan en personlig træner (du) tilbyde? Hvornår skal man opsøge en personlig træner?
En personlig træner er for dem der er nybegyndere og ikke rigtig ved hvad de skal gøre, for at opnå deres mål og gerne vil have vejledning i form af øvelser. Det er også for de øvede, som gerne vil udfordres og som gerne vil tage deres træning til et endnu højre niveau.
Hvad betyder det for helbredet at man motionerer og sørger for bevægelse samt at være aktiv i hverdagen?
De fordele der er ved fysisk aktivitet er at man bliver stærkere, mere udholdende og kan klare fysisk arbejde over længere tid, og det er overførbart til en lang række parametre, som man støder på i sin dagligdag.
Når man ikke er vant til at dyrke motion, hvad skal man være opmærksom på, for at undgå skader?
Der er rigtig mange ting der egentlig spiller ind som man bør overveje, men hvis jeg skulle komme med 3 ting jeg ville sørge for, så skulle det nok se sådan her ud:
- Lyt til din krop. I starten kan det være svært at kende forskel på muskelømhed (dumps) og skader eks. fibersprængning. Den bedste indikation er, at ved en skade vil smerten komme med det samme og vil med stor sandsynlighed være centreret i et specifikt område på kroppen.
- Jeg vil anbefale at man starter med at træne 2-3 gange om ugen i 1 måned. Det er godt at have én dags mellemrum mellem hver træningsdag, for der vil sandsynligvis komme nogle dumps (muskelømhed), som kan begrænse ens bevægelser over en kort periode. Den ømhed i muskulaturen, som kommer efter træningen, skyldes at man har nedbrudt sine muskelfibre. Dumps, kan være rigtig hårde at komme igennem, og de begrænser ens bevægelser, men med en god solid opvarmning kan man begrænse ømheden og få en god træning alligevel. Du mindsker risikoen for skader, ved at give dig selv nogle hviledage. Man er desværre som nybegynder i stor risiko for at få skader, og når en skade først er kommet, kan det begrænse træningen en i noget tid.
- Jeg vil også anbefale som nybegynder, at du træner en ny muskelgruppe ved hver træning. På den måde sørger du for, at du kommer flere muskelgrupper igennem på en uge og det skal helst ende med, at du når at træne hele kroppen igennem på én uge, for at der ikke skal gå for lang tid før du rammer den første muskelgruppe du trænede.
Hvis man vejer `lidt til den gode side`, hvilken motion vil du anbefale?
Kort og måske ikke særligt præcist sagt, vil jeg kunne anbefale alt, der en form for motion man synes om så skal man gå med det, man kan altid justere på nogle parametre, man synes der er vanskelig for en. Men en sport/motionsform jeg vil vente lidt med end til man har fået opbygget en fornuftig form er kontaktsport, grundet de udefra kommende faktorer som modspillere, bolde og lyde der kan være involveret.
Styrketræning i et fitnesscenter er altid godt, der er der stor sikkerhed i form af, at du nemt og sikkert kan regulere dine belastninger under hver øvelse og der er rig mulighed for, at udfordre sig selv i forskellige parametre som f.eks. balancen, styrke, koordination og udholdenhed.
Hvis man har et BMI over 35, hvilken motionsform vil du anbefale?
Jeg vil anbefale almindelig gang, styrketræning i fitnesscenter, svømning og almindelig bevægelighedstræning. Bevægelighedstræning er almindelig udstræk af forskellige kropsdele, som sagtens vil kunne være god træning, hvis man har et højt BMI. Det vil være en fordel for mange at få lavet noget mere bevægelighedstræning generelt, da vi bliver mindre bevægelige med alderen.
Hvis man gerne vil have fedtforbrændende motion, hvad skal man så vælge?
Træning med lavere intensitet, virker fedtforbrændende – f.eks. gåture, er gode til at mobilisere fedtdepoterne, kulhydrat er til ”hurtig” forbrænding. Kroppen er så smart indrettet, at den tager det, der er behov for – så hvis vi skal yde max. er det ikke fedt, kroppen bruger som brændstof.
Hvis man skal forbrænde fedt, under gåture – hvor hurtigt/ langsomt skal man så gå?
Hvis holder sig indenfor 4-6 km/t som er almindeligt gangtempo, vil man forbrænde fedt.
Mange vil gerne igang med motion og vægttab hurtigt, hvad kan konsekvensen være?
Når man vælger at lave en hurtig 0 – 100 handling, som oftest sker fra den ene dag til den anden, er at man ikke har lavet en plan! Det kan også være at man har tænkt nogle ting igennem, men de hurtige beslutninger er ofte taget, hvor man er allermest motiveret og er klar på et hele. For at finde den mest realistiske og sandsynligvis mere holdbare plan, er ved at sætte sig ned, tænke over hvor stor er sandsynligheden for at man får trænet spist sundt, hvis det regner, der er koldt, fødselsdag eller noget helt andet som kan komme i vejen. Så laver man en plan, hvor realistisk det er at komme ned og træne i regnvejr og får tænkt over ”Hvad skal jeg gøre når der er fødselsdag?” Man vil gerne kunne spise med og ikke virke uhøflig, ved at have sin egen madpakke med, så kunne planen være at man træner, inden man skal til fødselsdag eller anden form for fest, for så har man gjort en indsats, for at gøre plads til det ekstra mad man spiser.
Du kan finde Suren på https://sperformance.dk/
Mange hilsner
Helle, Min Diætist