Klimarigtig mad

Print

Min Diætist |

I øjeblikket taler mange om, hvad man kan gøre for at skåne miljøet og forebygge klimaforandringer.

Der er ingen tvivl om, at en ”afkortelse af fødekæden” kan begrænse udviklingen af CO2.

Så når du spiser flere bælgfrugter (f.eks. kidneybønner, kikærter, gule ærter, linser), nødder og frø, kartofler samt årstidens frugt og grønt – især fra lokalområdet – ja, så sparer du også miljøet.

Derfor er det rigtig godt for miljøet, hvis du skærer ned på forbruget af kød og fjerkræ. Desuden er det en god ide’ at spare på importerede madvarer, der koster brændstof at fragte fra fjerne lande med lastbil, tog, fly eller tankskib.

Køb fra gartnere osv. i dit lokalområde – f.eks. er De Glade Gartnere på hhv. Frederikstorv og Nørresundby Torv et godt bud, fordi de er ”lokale” og dyrker en stor del af deres frugt og grønt selv – og de bruger ikke sprøjtemidler.

Når du spiser en større andel vegetabilske fødevarer og mindre animalsk, forebygger du samtidig en lang række livsstilssygdomme – fordi du får flere kostfibre og fuldkorn, samtidig med at du får mindre animalsk fedt og mindre kød, især fra firbenede dyr.

Årstidens grønsager er lige nu porrer, og kål samt rodfrugter som f.eks. hvidkål, rødkål, rosenkål, broccoli, grønkål, palmekål, glaskål, skorzonerrødder, kålrabi, rødbeder, selleri, persillerod, pastinak og jordskokker.

Grønsager som er rigtig gode til f.eks. supper, simreretter, som fyld i farsretter, som ovnbagte tilbehør eller i en salat.

Så alt i alt: Når du spiser mange grønsager og vegetabilske fødevarer er det godt for miljøet, klimaet og din sundhed – og køber du årstidens grønsager, er det oveni købet godt for din økonomi.