Lige meget hvem du er, hvor du er i livet

Print

Min Diætist |

Lige meget hvem du er, hvor du er i livet…

I sidste uge spurgte min frisør mig ”Hvad er egentlig forskellen på en diætist og en kostvejleder?”

Det satte tankerne i gang – for hvor skulle hun vide det fra?

Den 25. januar var der årsmøde for kliniske diætister, det første årsmøde efter at Fagligt selskab af Kliniske Diætister blev en del af Kost & Ernæringsforbundet.

Formanden for forbundet, sagde i åbningstalen at vi diætister skal være bedre til at fortælle, hvad vi kan og at der er belæg for den diætbehandling vi udøver.

 

Forskellen mellem diætister og kostvejledere.

Alle diætister har gennemført professionsbacheloruddannelsen klinisk diætist (3½ år) og er statsautoriseret ved Sundhedsstyrelsen. Diætister har journalføringspligt og refererer til Sundhedsstyrelsen.

Uddannelsen til kostvejleder, er ikke underlagt instanser eller krav til uddannelsens indhold – i princippet kræver det ingen uddannelse at nedsætte sig som kostvejleder.

Aalborg Sportshøjskole uddanner kostvejledere. Her modtager kursisterne 40 timers undervisning, som bl.a. indeholder ernæringsundervisning og coaching. Her kræver en certificering som kostvejleder, at man består en diætisteksamineret prøve. Efterfølgende vil man kunne kostvejlede raske mennesker i sund kost.

 

Uddannelsen klinisk diætist giver viden om sammenhængen mellem ernæring, sundhed og sygdom samt viden om medicins indvirkning i forhold til kosten.

Viden om den specifikke kostsammensætning til en lang række sygdomme og tilstande, hvor kosten er en central del af behandlingen: Overvægt, overspisning og spiseforstyrrelser, forhøjet kolesterol, diabetes, forhøjet blodtryk, fødevareallergi, uønsket vægttab osv.

Diætister har stor viden om kommunikation, sundhedspædagogik og psykologi.

Min uddannelse som klinisk diætist, gør mig i stand til at møde det menneske, der søger hjælp, der hvor han eller hun er i sit liv. Med de udfordringer livet, arbejdet, familien og/ eller sygdommen/ tilstanden giver.

Dvs. at jeg er i stand til at give præcis den vejledning du har behov for, så det vi taler om og den viden du får, er målrettet til dig.

Jeg har specialviden om div. fødevarers sammensætning og viden om diætprodukter som f.eks. specialernæringsdrikke og produkter til mennesker som ikke tåler f.eks. gluten, mælk, æg soja osv.

Alt dette gør mig i stand til at hjælpe dig med at sammensætte en kost, som dækker dit behov for makro- og mikronæringsstoffer. Samtidig kan jeg hjælpe med, at sammensætte maden så du synes det smager godt. Behov og smag er jo forskellig, ud fra hvem du er og hvor i livet du er.

Ligesom det er forskelligt om jeg f.eks. skal hjælpe med at sammensætte en kost der er nem at lave, billig og/eller om der skal være meget næring i en lille portion, måske maden skal være nem at synke osv.

Der er belæg for mine råd og anbefalinger til din kost.

Diætister er kort sagt specialister indenfor ernæring til raske og syge – til børn, voksne og ældre mennesker – lige meget hvem du er, og hvor du er i livet.