Mad, drikke og influenza.

Print

Min Diætist |

Hvis du har influenza – altså høj feber og ondt i hele kroppen, så handler det først og fremmest om, at hvile sig så meget som muligt og sørge for at få drukket rigeligt. Det er lige meget hvad det er, f.eks. kan mælk være lettere at drikke, fordi det ”blødgør” halsen. Brug evt. honning i varme drikke, det lindrer i halsen.
Sørg for at få spist så meget som muligt (ikke mere end du plejer). Gerne bløde retter som f.eks. øllebrød, havregrød, risengrød, ymer*, skyr, hytteost, legerede supper** – der er ikke nok næring i grønsagssupper, til at de kan gøre det ud for et måltid, derfor er det vigtigt at du tilsætter ekstra næring – og gerne kødboller. Ellers er retter med dampet fisk, pasta- og nudelretter, æggekage og omelet gode bud på mad, som er let at spise.

Mellemmåltider kan f.eks. være salte kiks med blød ost, peanuts, chips eller flæskesvær – salte ting kan hjælpe til at begrænse væsketab, når du har feber.
Spis små måltider og ofte, gerne 6 gange eller mere om dagen.
Undgå alkohol når du er syg, det nedsætter immunforsvaret og kan være med til at forlænge sygdomsperioden!

Rød Solhat: Echinaceadråber kan afkorte en forkølelse med ca. 12 timer. Men man skal starte så snart, man mærker forkølelsen, for at det virker. Men det har ingen virkning på influenza.
Måske hjælper det at spise frisk ingefær og friske hvidløg (styrker immunforsvaret) – men det vides ikke med sikkerhed.
For at lindre og nedsætte feberen, kan du tage Pinex, Pamol eller Panodil.

Vask og sprit hænder ofte – og hold for munden, når du nyser eller hoster. For at begrænse smitten til andre mennesker.
Det hjælper ikke: C-vitamin, citron, honning og chili. Undersøgelser viser at der ikke er effekt, når du er forkølet/ har influenza.

Forebyggelse af influenza:
Influenzavaccination

Derudover styrker det dit immunforsvar, at spise antiinflammatorisk kost året rundt.
Men der er ingen garanti for, at du ikke bliver syg.

*Pr. 2½ dl suppe røres 1 bæger pasteuriserede æggeblommer med ¼ – ½ dl fløde, cremefraiche eller kokosmælk (26% fedt). Tag den varme suppe af komfuret og pisk hele blandingen i, lige inden servering. Du kan også berige thaisuppe med 30 g peanutbutter gerne sammen med kokosmælk – skal smelte i suppen under konstant omrøring.
**Ymer er mere rig på næring end yoghurt.