Frederikstorv d. 8. september

Print

Min Diætist |

Efterårets grønsager

Udvalget på af grønsager på Grønttorvet lørdag d. 8. september, og regnvejret, fik mig til at mindes de hyggelige aftener, da jeg var barn, hvor det regnede og ruskede i træerne udenfor. Det var ikke maden, der gjorde det hyggeligt, men det at vi var sammen – og at vi sad lunt og godt indenfor.

Efteråret bringer, ud over regn og rusk, et væld af de dejlige grønsager, som er så fyldt med smag. Her tænker jeg bl.a. på knoldselleri og andre rodfrugter, alle slags kål, porrer, løg og persille. Disse smagfulde grønsager, er også rige på vitaminer, mineraler, kostfibre, antioxidanter og andre antiinflammatoriske stoffer.

Grønsagerne kan pga. deres rige smag, hjælpe os med at spare på kødet – og retten bliver næsten bare bedre, når der ikke er for meget kød i. Du kan erstatte halvdelen af kødet med revne/ finthakkede grønsager, når du laver hakkebøf, sammenkogte retter, ovnretter med kød og grønsager, chili con carne lasagne, wokretter, tortillas med fyld osv.

Retterne bliver sundere, end hvis du f.eks. bruger ”plantebaseret fars”, som har et lige så højt fedtindhold, som traditionelt hakket kød – fedtet er ofte mættet fedt (den dårlige slags fedt). Det kan faktisk diskuteres, hvor høj sundhedsværdien er i ”plantebaseret fars”!!

De Glade Gartnere er, som altid, leveringsdygtige i efterårets grønsager, af en god kvalitet – og ofte hjemmedyrket (uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning). På min opskriftsblog for mænd ”Mandemad” – og alle andre som holder af smagfuld mad, finder du bl.a. opskrift på en smagfuld italiensk lasagne, lavet med kærlighed og nogle af efterårets mange gode grønsager.

Mange hilsner
Helle, Min Diætist